خانه ی میان تهی - (The Hollow House)
موقعیت: ایران، قم، خیابان مسلم
کاربری: مسکونی
سال طراحی:1397
وضعیت: در حال ساخت
متراژ زیربنا: 470 مترمربع
متراژ زمین: 288 متر مربع
تعداد طبقات: 3
توضیحات: بدون شک اهمیت فضاهای باز در معماری اگر بیشتر از فضاهای بسته نباشد، کمتر نیست! آفتهایی مثل توجه بیش از حد به متراژ زیربنا و تبدیل شدن معماری به یک کالای تجاری، به مرور باعث بزرگتر شدن حجم و تودهی پر و در مقابل، کوچکتر شدن یا حتی حذف فضاهای باز شده است. در طراحی متداول خانههای امروزی بیشترین اهمیت و توجه معطوف به فضاهای بسته است و فضاهای باز چندان مورد توجه نیستند. در حالی که فضای تهی میتواند هم خودش دارای ارزش باشد و هم فضاهای اطراف خودش را از تمام جهات ارزشمند کند.
کانسپت اولیهی این پروژه، برداشتن حجمی از میان تودهی پر ساختمان و ایجاد یک فضای خالی در میان خانه بود. این کانسپت بعد از بررسی موضوعات و مسائل مختلفی مثل: محدودیت تأمین نور در زمین شمالی پروژه، ایجاد یک حیاط خصوصی در خانه، عدم پاسخگویی عملکردی فضاهایی مثل نورگیر و ... شکل گرفت. اختصاص دادن بخش مهمی از فضای داخلی ساختمان به فضای باز، به تمامی ریز فضاهای داخلی خانه این امکان را میدهد که بتوانند علاوه بر استفاده از نور طبیعی، بخشی از عملکردهای خودشان را به داخل حیاط منتقل کنند. همچنین از لحاظ کیفیت فضایی و حس تعلق در خانه، حضور دو حیاط اختصاصی و منعطف کنار فضای نشیمن و آشپزخانه بسیار دلنشین است. در فرآیند طراحی، بخش قابل توجهی از حیاط همجوار با نشیمن خصوصی، به یک باغچه با قابلیت کاشت درخت و گیاهان تزئینی اختصاص داده شده، در حالی که حیاط کنار آشپزخانه یک حیاط کاربردی و خدماتی است.
در بخش طراحی حجم بیرونی نما، حضور باکس عمودی پله در نما یکی از چالشهای اصلی این پروژه بود. ما در مراحل طراحی با اضافه کردن یک نیمطبقه روی طبقات اصلی، و پس از آن، با گسترش قسمت میانی فرم نما و جانمایی متفاوت پنجرهها، تلاش کردیم علاوه بر ایجاد تعادل بصری به یک فرم یکپارچه برسیم. همچنین ما با استفاده از دو نوع حیاط (عمومی و خصوصی)، به افزایش نقش فضای باز در طراحی خانه پرداختهایم. حیاط عمومی که نقطهی اتصال بیرون و درون خانه است، دارای دو بخش است؛ یک فضای پارکینگ وسایل نقلیه و یک فضای تردد، که با حضور گیاهان و یک نیمکت علاوه بر محلی برای عبور میتواند محلی برای نشستن و حضور باشد.